woensdag 8 april 2020

Eenzaamheid tijdens corona

Eenzaamheid, we hebben het allemaal wel eens voor. We voelen ons alleen en vinden niet echt iemand om tegen te praten. Nu we allemaal thuis zitten en onze familie niet kunnen zien, hebben we er nog meer last van. Ikzelf heb nood aan sociale contacten en vind het daardoor heel moeilijk om mijn vrienden niet te kunnen zien. Het is ook zo dat we iedere dag met dezelfde mensen samen zitten en dat kan soms frustrerend zijn.

Jongeren en eenzaamheid.
Wij jonge mensen hebben vaak veel nood aan sociale contacten. We zien elke dag onze vrienden op school en in het weekend gaan we graag eens weg. Wanneer dit wegvalt, zoals nu voelen we ons alleen. Ook jongeren hebben vaker last van eenzaamheid, we voelen ons vaak niet begrepen. In deze tijden zijn er ook instanties die ons kunnen helpen via internet. AWEL is hier een voorbeeld van (https://awel.be/forum?thema-forum=36&forum-search=eerste+keer&sort_order=DESC&sort_by=created&gclid=CjwKCAjw7LX0BRBiEiwA__gNwz5LfiP0NQK7P9jR2mqFJc1urlo5zOjPMVoX1laUV3trLX4IYVG1mRoCam8QAvD_BwE)
Je kan er terecht wanneer je iets kwijt wil die je niet tegen iemand wil zeggen die je kent.

Ouderen en eenzaamheid
Ouderen hebben al vaker last van eenzaamheid, ook zonder coronacrisis. De ouderen in het rusthuis kunnen niemand meer zien van familie, ze zitten 24/7 daar en kunnen ook niet naar buiten. Mensen van een oudere generatie weten ook niet hoe skype of facetime werkt, daardoor zijn ze grotendeels afgesloten van de samenleving en voelen ze zich eenzaam. Toch is het belangrijk om ook in deze tijden op een veilige manier contact te houden met deze mensen, ze laten het misschien niet blijken maar meestal voelen ze zich echt alleen.

Tips tegen eenzaamheid 

- Schrijf een kaart of een brief naar je vrienden of familieleden. Het is misschien wat ouderwets maar nu maakt het het extra leuk als er een brief voor jou in de post zit. Door de brieven voel je je minder vergeten en weet je dat je vrienden aan je denken. Het kan je gelukkig maken in deze periode

- Speel samen online spelletjes: je kan met meerder mensen scrabble spelen online, dat kennen ouderen ook meestal, dus kan iedereen mee spelen die dat wil.

- Bel vaker en ook langer. In het normale dagelijkse leven bellen we vaak maar een minuutje om snel te horen hoe het gaat. Probeer in deze tijden langer met elkaar te spreken, zo gaat de tijd wat sneller voorbij en heb je een deugddoende babbel met vrienden of familie. Videobellen of facetimen is natuurlijk nog beter want dan kan je elkaar zien en lijkt het net echt.

Ik hoop dat iedereen zich goed voelt in deze periode. S
teun elkaar en luister als iemand zijn hart wil luchten. Samen zijn we sterk en overwinnen we alles.

Liefs
Chiara XXX

1 opmerking:

  1. Hele mooie & toepasselijke quote op deze post! Bedankt voor de tips & goed dat je nadenkt over de eenzaamheid die vele mensen nu moeten doormaken.
    Virtuele knuffel,
    Chelsey

    BeantwoordenVerwijderen